Cultuurmapje

In samenwerking met Cultuurdijk en De Leesdijk ontwikkelde de erfgoedcel het cultuurmapje, een ringmap voor kinderen in de lagere school. Zo kunnen ze tijdens hun lagere schooltijd een persoonlijke culturele portfolio samen stellen.

Gaat een leerling naar een voorstelling, tentoonstelling, workshop,… of brengt het een bezoek aan de bibliotheek, het museum,… dan kan die voor elke activiteit een formuliertje invullen, inkleuren en bevindingen noteren, tekenen,… Deze formulieren verzamelt ieder kind in zijn eigen cultuurmapje dat best op school bewaard wordt. Na 6 jaar heeft elk kind dan een volledig overzicht van zijn gemaakte culturele uitstappen.

In 2014 startte de bedeling in het eerste en tweede leerjaar van alle lagere scholen in het werkingsgebied. Vanaf 2015 ontvangen alle leerlingen van het lager onderwijs in de negen gemeenten hun cultuurmapje bij aanvang van het schooljaar. De partners hopen alvast dat het cultuurmapje gretig wordt gebruikt. Het is een handig werkinstrument voor de leerkrachten om te peilen naar de cultuurbeleving van hun leerlingen. Voor de leerlingen is het een blijvende herinnering aan wat ze ooit hebben gezien, meegemaakt,…

Bij vragen contacteer je best de erfgoedcel. Alle formulieren kan je hier downloaden. Ook aparte invulblaadjes vind je hier.