Publicaties

tegen-strijd-def

Tegen-strijd

Dit boek gaat dieper in op het dagelijkse leven tijdens de Eerste Wereldoorlog in het Land van Dendermonde. Lees over de chaos van de mobilisatie en de strakke regelgeving van de Duitse bezetter. Op welke manieren verzette de bevolking zich tegen de Duitsers? Waarin vonden mensen geluk in de angstige oorlogstijd? En ontdek hoe de martelaarsstad Dendermonde ingezet werd in de oorlogspropaganda en hoe de wederopbouw verliep na het einde van de oorlog.

Tegen-Strijd werd geschreven door onderzoekers van Geheugen Collectief in opdracht van de erfgoedcel.

Exemplaren van het boek kunnen gratis ontleend worden bij de erfgoedcel.


BB_cover_de zilverschat

De zilverschat van het Begijnhof
i.s.m. Stedelijke Musea Dendermonde

Een prachtig geïllustreerd prentenboek De zilverschat van het Begijnhof vertelt het relaas van Langster, een kat die al sinds jaar en dag op het begijnhof woont. Hij moet zich ontfermen over nieuwkomer Wilgvacht en haar wegwijs maken in het leven op het begijnhof en de gewoonten van de bewoners. Langster wordt verliefd op zijn protegee, maar ontdekt dat ze een geheim met zich meedraagt…

De Zilverschat van het Begijnhof kan gratis worden ontleend bij de erfgoedcel.
Exemplaren zijn ook te koop in de stedelijke musea en de dienst toerisme voor 7 euro (5 euro op vertoon vrijetijdspas).


WP_20170801_11_06_38_ProOntbijt met een verhaal
i.s.m. ABVV Oost-Vlaanderen, Inburgering Oost-Vlaanderen en Odice

Het project Ontbijt met een verhaal ontstond vanuit een verlangen om mensen samen te brengen: de senioren van het ABVV enerzijds en anderzijds mensen uit andere culturen die eveneens in Dendermonde wonen. De volksverhalen verteld tijdens de ontbijtmomenten en de recepten klaargemaakt op één van de ontbijten vinden hun neerslag in dit boek.

Exemplaren van het boek kunnen gratis verkregen worden bij de erfgoedcel.


Lerenarchiveren

 

Leren archiveren
i.s.m. Erfgoedcel Viersprong, Erfgoedcel Leie Schelde en Archiefbank Vlaanderen

Leren archiveren is een brochure, boordevol praktische tips om verenigingsarchief goed te bewaren. De brochure richt zich niet enkel tot erfgoedverenigingen, maar evengoed tot socio-culturele verenigingen, sportclubs of jeugdbewegingen …

De brochure kan gratis verkregen worden bij de erfgoedcel (zolang de voorraad strekt) of je kan ze hier downloaden.

 


Culinaire zakagenda
Culinaire zakagenda (2014)
i.s.m. De Leesdijk en Projectvereniging Cultuurdijk

In het kader van haar project Heerlijk Erfgoed gaf de Erfgoedcel Land van Dendermonde een culinaire zakagenda uit.

In deze culinaire zakagenda staat voor iedere gemeente in het Land van Dendermonde een recept met een streekproduct of een streekgerecht en wat duiding waarom juist dit gerecht of product culinair erfgoed is. Daarnaast vindt u in de zakagenda culinaire faits divers terug.

De zakagenda kan je hier downloaden.

 


Een overzicht van de publicaties over onze regio die mede tot stand kwamen met financiële ondersteuning van de erfgoedcel, vind je in de lijst van alle subsidieaanvragen (2012-2016). Interesse in één van deze publicaties? Wij brengen je graag in contact met de auteur/uitgever.