André: levend monument binnen het Hamse verenigingsleven

op 06.03.2024

André Van Bossche is een levend monument binnen het culturele verenigingsleven in Hamme. Het gebeurt zelden dat hij met één project tegelijkertijd bezig is. “Ik klop nu meer uren dan voor mijn pensioen.”, zegt hij. Hoe hij het kan opbrengen? “Ik ben altijd goedgezind. En vrijwilligerswerk doen helpt zeker om positief te denken.”

André is quasi overal actief waar dat kan in Hamme. Er is de Cultuurraad of de dienst Toerisme van de gemeente. Het “Filip De Pillecyncomité” ijvert mee voor het ontsluiten van de erfenis van deze Hamse schrijver. Samen met Dijk92 kan je Hamse kerkraad inventariseren. De Hamse heemkring Osschaert pakt jaarlijks uit met een aantal lezingen en tentoonstellingen. André is er overal bij. Als het maar over erfgoed en cultuur gaat. Bovendien zet hij zich al decennia in voor het museum Van Bogaert-Wauters. Aansluiten kan!

Vrijwilligers zoals ik doen veel achter de schermen. Daarom is het leuk als je de inspanningen kan materialiseren en tonen aan mensen.

André

Interesse van de kinderen

Als André het resultaat van opzoekingswerk kan delen met anderen, is hij in zijn element. “Vrijwilligers zoals ik doen veel achter de schermen. Daarom is het leuk als je de inspanningen kan materialiseren en tonen aan mensen. Een publicatie uitbrengen, bijvoorbeeld, geeft dan heel wat voldoening.” Ook familie en vrienden zijn fan, al zijn ze niet actief betrokken bij de werking. “Als we met de heemkring pakweg een quiz of fietstocht organiseren, komt dikwijls eens een kind of kleinkind mee. Da’s extra leuk natuurlijk.”

Archeolische vondsten uit de vikingtijd
Brouwerij Victoria in Hamme voor de afbraak

Op weg naar 't Erfgoedcentrum

Een project ligt André wel heel nauw aan het hart: het museum Van Bogaert-Wauters. Dat herbergt meer dan 5000 archeologische vondsten. De meest unieke stukken komen uit de Gallo-Romeinse periode en de Vikingtijd. “Ik ben toevallig met de vroegere Centrale Brouwerij Victoria in contact gekomen. Mijn vrouw werkte eerder al voor brouwer en archeoloog Alfons Van Bogaert. Uiteindelijk ben ikzelf in de raad van bestuur van de brouwerij terecht gekomen, eind de jaren 1980. Zo ben ik me gaan bekommeren om de reusachtige archeologische collectie die Alfons had uitgebouwd. De erfgoedmicrobe heeft me sindsdien nooit meer losgelaten! (lacht) Nu is de collectie nog steeds in depot. Tijdens de lente en de zomer is dat toegankelijk in het weekend. Maar op termijn verhuizen we naar een gloednieuw Erfgoedcentrum. Daar kijk ik enorm naar uit.”

Erfgoeddag: 21 april 2024

Elk jaar, eind april, staat er voor de Hamse heemkring een hoogdag op het programma: Erfgoeddag. Da’s de dag bij uitstek om cultureel erfgoed in de kijker te zetten. In Hamme nodigen André en zijn kompanen je uit om de geschiedenis van de lokale streekbieren te ontdekken.

Het wordt een zinnenprikkelende tentoonstelling!

André

“Eerst en vooral krijg je attributen en beeldmateriaal te zien van de meer dan 20 brouwerijen. Maar geen tentoonstelling over bier, zonder de nodige verfrissing! Daarvoor zal brouwerij Dilewyns zorgen. Die brouwt vanuit het aangrenzende Dendermonde het enige echte Wuiteken. Op 28 april kan je dan weer op degustatiewandeling doorheen Hamme.”

Hamse brouwer met paard en kar
Bier Wuiteken Hamme

Waar André de mosterd haalde? “Door mijn verleden bij brouwerij Victoria, heb ik een speciale band met dit onderwerp. Eerder publiceerde ik al een boek over de Hamse brouwerijen. Ik werkte ook mee aan “Bier van Hier”, een publicatie van de Erfgoedcel van Dijk92. En de vrienden van de heemkring kunnen het onderwerp ook wel smaken! Het werd dus eens tijd om hier eens een tentoonstelling aan te wijden! (lacht)

---

Foto bovenaan: de drijvende krachten achter Heemkring Osschaert. André is diegene met de oranje trui.

Lees verder

Erfgoeddag staat dit jaar in het teken van “thuis”. De reden om op 21 april uit je kot te komen!

De Belgische biercultuur is vandaag levendiger dan ooit. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de Belgische biercultuur...